Monday, February 19, 2007

Una falsa alarma fa desallotjar 2 hores Montserrat

Una falsa alarma fa desallotjar 2 hores Montserrat
• Els Mossos van evacuar els visitants després de trobar un termos sospitós
• El recinte estava molt concorregut perquè s'hi celebrava la Flama de la Llengua

Enllaç notícia

Últimament Montserrat està amb l'ai al cor. Al cap d'un mes i mig de l'aparatosa esllavissada de roques que va obligar a tallar la carretera d'accés i el cremallera, els Mossos d'Esquadra van haver de desallotjar ahir la basílica prop de dues hores per la presència d'un objecte sospitós de ser una bomba.L'artefacte va resultar no ser més que un termos de cafè oblidat per algun vistant despistat. Però el que hauria pogut haver quedat en una anècdota va provocar un bon enrenou ja que va alterar la rutina del diumenge, dia en què el santuari s'omple de pelegrins. A més a més, ahir s'hi sumaven els 200 excursionistes que portaven al monestir la Flama de la Llengua.Cap a les 9.30 hores, els Mossos rebien la trucada d'un vigilant de seguretat alertant de la presència d'un objecte sospitós davant la façana de la basílica, a l'entrada des de la plaça gran. Els agents que es van traslladar al monestir van decidir desallotjar el temple per prudència. Poc després de les 10.30 hores, al sortir
els participants en la missa matutina, els Mossos van evacuar l'interior del temple i els voltants, abans que la sala tingués temps d'omplir-se dels assistents a l'ofici següent.

PER SEGURETAT: "Estàvem visitant la basílica quan uns policies ens han fet sortir per raons de seguretat", explicava un dels desallotjats, Rafael Rodríguez. Montserrat Serra es va sorprendre que, a l'anar a veure la Moreneta, els Mossos li impedissin el pas: "Ens han prohibit entrar perquè hi havia una amenaça de bomba", va explicar atònita. Els agents van acordonar la plaça a l'altura de l'entrada del museu, on davant de la cinta policial, a més a més dels curiosos, s'hi acumulava la gent que volia assistir a l'eucaristia de les 11. En aquella missa els muntanyencs del Club Excursionista Pirenaic, que acabaven de portar des de Marganell (Bages) la Flama de la Llengua, volien fer l'ofrena a la verge de Montserrat.

EVACUACIÓ PARCIAL: Tot i el desallotjament, la missa es va celebrar igualment amb tota la comunitat benedictina i els escolans al voltant de l'altar, però amb poc públic. "No hem sortit perquè ja es veia que no era res greu", raonava un portaveu dels monjos, Ignasi Foses. Ni l'abadia ni l'escolania van haver de ser evacuats perquè es va considerar que l'objecte estava prou lluny i no corrien cap risc. Posteriorment, el perímetre acordonat es va ampliar fins a la plaça del cremallera, de manera que van quedar tancats els accessos a la plaça gran, cosa que va indignar més d'un visitant. El restaurant i la cafeteria es van omplir de pelegrins i excursionistes. Entre ells hi havia l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i l'exsenador Lluís Maria Xirinachs, que participaven en els actes de la Flama de la Llengua.Els artificiers dels Mossos d'Esquadra no van fer acte de presència fins prop del migdia. En mitja hora, van confirmar que l'objecte perillós servia només per mantenir calent el cafè o el te. A les 12.30 hores es va retirar el cordó policial i Montserrat va tornar a la normalitat. Això sí, sense el cremallera i amb la carretera d'accés amb un pas alternatiu regulat amb un semàfor.