Thursday, January 25, 2007

La grip

Salut confirma que l'epidèmia de grip durarà unes quatre setmanes
AGÈNCIES
BARCELONA

La consellera de Salut de la Generalitat, Marina Geli, ha afirmat que les últimes anàlisis epidemiològiques han detectat un increment de la circulació del virus de la grip a Catalunya, per la qual cosa ja es pot parlar d'epidèmia gripal, que durarà unes quatre setmanes i afectarà sobretot gent jove no vacunada. Geli ha reconegut que l'arribada de la grip comportarà, gairebé amb tota seguretat, un increment de l'activitat assistencial, sobretot als centres d'atenció primària, que des del mes de desembre passat ja han atès més de 9 milions de persones, unes 184.000 cada dia, que representa una xifra "rècord", segons ha detallat la dirigent.La referència d'altres anys.

En qualsevol cas, Geli ha declarat que l'arribada d'aquesta epidèmia no ha de crear alarma ja que, tot i que és una infecció "molesta", sol ser poc "agressiva" per a les persones sanes i que la majoria de gent gran, que és el col·lectiu de més risc, ja està vacunada."No disposem d'informació que digui que aquesta grip sigui pitjor que la d'altres anys", ha assenyalat. En aquest sentit, ha destacat que, segons l'experiència d'anys anteriors, s'espera que l'epidèmia duri entre tres i quatre setmanes.Els hospitals catalans de la xarxa pública han atès, en la setmana del 15 al 21 de gener, uns 70.000 pacients a urgències --xifra que representa un increment del 2,6% respecte a la setmana anterior--, dels quals 6.683 han estat ingressats.

Augmenta l'assistència a domiciliEls augments més importants, no obstant, s'han donat en l'atenció domiciliària, tant pel que fa al servei del 061 (un 32,3% més) com en les visites a domicilis realitzades pels equips dels centres de salut (84,6%), en comparació amb una setmana d'activitat normal.

La demanda s'ha donat sobretot en persones grans o amb malalties respiratòries, que han vist empitjorar la seva salut amb l'arribada del fred. La consellera ha assenyalat que aquest mes de gener ja s'ha detectat un lleuger repunt de la mortalitat, coincidint amb l'augment de les visites hospitalàries per símptomes gripals, tot i que, segons ha subratllat, les dades "estan dins de la normalitat".

La grip arriba a Catalunya amb els hospitals al límit
• La consellera Geli pronostica que el brot durarà entre tres i quatre setmanes
• L'activitat en els centres d'atenció primària i els hospitals augmenta
EL PERIÓDICO

BARCELONA

La consellera de Salut, Marina Geli, va anunciar ahir que ha arribat una epidèmia de grip a Catalunya que, en cas que segueixi els paràmetres de comportament dels últims anys, es prolongarà per espai de tres o quatre setmanes. Geli va desvelar que les anàlisis epidemiològiques realitzades durant els últims tres dies havien detectat més presència de la circulació del virus que provoca la malaltia i va avançar que afectarà sobretot "gent jove" no vacunada. Malgrat això, va reconèixer que s'ha de veure l'impacte que l'epidèmia tindrà sobre el col.lectiu de persones de més edat.La irrupció de la grip comportarà un augment de l'activitat assistencial, especialment als centres d'atenció primària, va admetre la consellera, encara que també dels hospitals, amb uns serveis d'urgències que es troben en molts casos a punt de col.lapsar-se.La responsable sanitària del Govern va assegurar que no hi ha motius perquè es generi una situació d'"alarma" perquè, encara que és una afecció "molesta", acostuma a ser poc "agressiva" quan afecta persones sanes. I el grup de població de més grans de 60 anys, el de més risc, ha optat en bona part per vacunar-se, va recordar. Durant la recent campanya de vacunació de la grip, dirigida a les persones de més de 60 anys, malalts crònics i personal sanitari, s'han subministrat 1.432.873 dosis.

MÉS METGES

"No disposem d'informació que digui que aquesta grip serà pitjor que la d'altres anys", va afegir Geli. Tot i això, i per fer front al previsible augment de la demanda assistencial que s'acosta, la consellera va avançar que, "en cas que sigui necessari", es podran arribar a contractar de forma "puntual" fins a 299 metges i 470 infermeres. També es va referir a l'entrada en servei de noves places en centres hospitalaris i assistencials.AUGMENT D'URGÈNCIESGeli va explicar que durant la setmana del 15 al 21 de gener els serveis d'urgència dels hospitals de la xarxa pública havien comptabilitzat prop de 70.000 pacients, un 2,6% més que la setmana anterior; d'aquests, 6.683 van haver de ser ingressats.La consellera va destacar que l'augment més important de l'activitat sanitària respecte a una setmana considerada normal s'havia registrat en els serveis d'atenció domiciliària, amb un creixement del 32,3% de l'activitat del 061 i del 84,6% en les visites a domicili que efectuen els equips dels centres de salut.Geli ho va atribuir als avis o malalts crònics amb afeccions respiratòries que veuen empitjorar el seu estat de salut amb l'arribada del fred i que no es poden desplaçar fins a la consulta del metge. També va reconèixer un lleuger repunt de la mortalitat, encara que les xifres, va assegurar, es mouen "dintre de la
normalitat".

Cataluña ya sufre una epidemia de gripe que pondrá a prueba los saturados servicios de asistencia sanitaria

Durante la presentación ayer del último balance del Plan Integral de Urgencias en Cataluña (PIUC), la consellera de Salud, Marina Geli, confirmó que en los últimos res días el número de casos de virus de gripe detectados entre la población catalana se ha incrementado de tal manera que los técnicos consideran que «ya podemos hablar de epidemia de la gripe», si bien sus efectos no se han dejado notar aún en la asistencia sanitaria.Se calcula que el momento más álgido de esta epidemia llegará en las próximas dos o tres semanas, y se espera que afecte especialmente a la «gente joven» que no se ha vacunado.Llega pues la gripe, y pondrá a prueba un sistema sanitario que desde hace semanas ya está «enfermo», por la situación de saturación que sufren algunos ambulatorios y las urgencias de hospitales, especialmente los de Barcelona y su área metropolitana y, sobre todo, por la demanda de atención por parte de gente mayor con enfermedades cardiovasculares o respiratorias crónicas.

Por eso, el diputado de CiU Francesc Sancho, pidió ayer Geli que «se ponga las pilas» por el «inminente colapso» asistencial que se avecina.Para hacer frente al previsible aumento de la demanda en las próximas semanas, la consellera anunció que «en caso que sea necesario» se podrán llegar a contratar 299 médicos y 470 enfermeras, aunque de forma «puntual». Además, entre otras medidas, se podrían incrementar un 12 por ciento las plazas de convalecencia y un 23 por ciento las plazas de subagudos.Según datos de Salud, en la semana del 15 al 21 de enero, antes de la constatación de la epidemia de gripe, los profesionales de los hospitales de la red pública atendieron 69.135 urgencias, lo que ya significaba un incremento del 2,63 por ciento respecto a la semana anterior.Con todo, Geli, que hizo un llamamiento al «no alarmismo» ante la epidemia de gripe, recalcó que el aumento de urgencias registrado hasta ahora ha sido causado, básicamente, por la mayor demanda de personas mayores con problemas cardiovasculares y respiratorios; un fenómeno, dijo, que es «continuo» y que achacó a la «todavía débil» universalización de los servicios sociales y sociosanitarios que está previsto que fortalezca la futura Ley Estatal de Dependencia y la nueva Ley de Servicios Sociales de la Generalitat.

El tiburón «prehistórico» sale del fondo del mar


L.R. S.
Madrid- Los científicos no se lo creían cuando lo vieron. Incluso lo pudieron grabar en vídeo. Ninguno daba crédito a sus ojos cuando un tiburón de una especie considerada muy extraña debido a que ha evolucionado muy poco desde la Prehistoria subió esta semana a la superficie de las costas japonesas. Sin embargo, no aguantó demasiado y murió poco después. Los expertos, que creen que el animal estaba enfermo y debilitado, pudieron filmarlo antes de su muerte, informa Reuters. El tiburón fue encontrado a muy pocos metros de la costa sur de Japón. Los científicos que trabajan en el parque marino Awashima de la ciudad Shizuka lo pudieron grabar en video y lograron llevarlo hacia sus instalaciones, debido a que notaron que algo extraño le ocurría al animal. Esta especie de tiburón es extremadamente rara y acostumbra a vivir en aguas más profundas, entre los 600 y los 1.000 metros, y nunca sale a la superficie. Este tipo de escualo ha evolucionado muy poco desde la época de la Prehistoria, por lo que son conocidos por muchos como los fósiles vivientes. Según aseguran los científicos que lo estudiaron y analizaron, el animal debía de estar algo mareado o un poco débil, razón por la que creen que subió hasta la superficie. El tiburón falleció apenas unas horas después de haber sido capturado.

Apenas conocemos lo que nada más allá de los pocos metros a los que algún ser humano se ha podido sumergir. Periódicamente aparecen animales de los que no imaginábamos su existencia. A saber si las viejas historias de crakens y serpientes gigantes de los antiguos marineros tienen alguna base de realidad.