Tuesday, March 04, 2008

Sevilla desmantella el tramvia perquè desfilin les confraries

Sevilla desmantella el tramvia perquè desfilin les confraries
• Amb un traçat d'1,4 quilòmetres, el nou transport es va inaugurar a l'octubre









El tramvia de Sevilla, al seu pas per la catedral, fa unes setmanes. Foto: RAÚL CARO
JULIA CAMACHOSEVILLA

Des de finals d'octubre, els sevillans compten amb una nova diana per a les seves bromes. La ciutat pot presumir de ser de les poques del món a disposar d'un tramvia que no arriba als dos quilòmetres de recorregut. Aquest dispendi, que li ha costat a les arques municipals i regionals més de 80 milions d'euros, té a més una característica especial: catenàries de posar i treure en ocasió de les festes tradicionals de la ciutat. Aixecar la meitat del traçat perquè desfilin els seguicis processionals li costarà aquest any a l'ajuntament 130.000 euros més.El tramvia, batejat com a Metrocentro, és l'únic mitjà de transport per accedir al centre neuràlgic de la ciutat, dins del seu ambiciós projecte de convertir en zona de vianants l'entorn de la catedral i l'Arxiu d'Índies (una àrea de 40.000 metres quadrats). El pla ha creat no poques polèmiques.

CARRERS MOLT ESTRETSLa Junta d'Andalusia i l'ajuntament van invertir més de 80 milions en la construcció dels 1,4 quilòmetres actuals de traçat --sí, tot just 1,4 quilòmetres de recorregut--, que augmentaran a quatre en els pròxims tres anys gràcies als projectes d'ampliació que l'enllaçaran amb estacions de metro, autobús, ferrocarril i fins i tot aeroport. No obstant, quan arribi aquest moment, el traçat del tramvia se solaparà en un 70% amb el recorregut de Rodalies o el metro. El problema sorgeix quan l'ajuntament reconeix ara que no sap com ficar tècnicament el tramvia pels estrets carrers del centre.Però sens dubte el que crida més l'atenció és que el tramvia quedarà inutilitzat més de la meitat del seu recorregut --que quedarà reduït a uns 750 metres-- durant la celebració d'una de les festes assenyalades de Sevilla, la Setmana Santa, al coincidir el traçat amb el recorregut oficial de les confraries. Entre el transport i les processons, la capital andalusa elegeix les processons. Aquesta aturada també es produïa amb el servei de bus en anys anteriors, però el 2008 i el 2009 la situació arribarà a un punt surrealista, ja que s'haurà de desmuntar gairebé la meitat de les catenàries per facilitar el trànsit dels passos amb les imatges religioses. La mesura suposarà tres setmanes d'inactivitat: la de la festivitat, una altra per desmuntar-ho i una altra per muntar-ho.

ELS COMPTES

La calculadora municipal treu fum amb tants comptes. Als 130.000 euros per treure
les catenàries per Setmana Santa cinc mesos després d'instal.lar-les, s'hi sumen ara gairebé 700.000 euros més per substituir les actuals, d'estil molt modern, per unes altres d'estil clàssic més d'acord amb l'entorn.Però també aquestes tenen els dies comptats. Per mitigar l'impacte visual, l'ajuntament va incloure en el plec de condicions que l'empresa adjudicatària havia d'usar aquest sistema de forma provisional en el tram afectat mentre trobaven una forma alternativa d'alimentació dels vagons. La pega, critiquen des de l'oposició, és que el recorregut tan escàs que realitza impedeix acumular l'energia suficient que permeti moure el comboi de forma autònoma i en condicions òptimes. És a dir, arrossegant els vagons i amb l'aire condicionat funcionant, cosa que és imprescindible perquè es pugui fer servir a la ciutat. Sevilla, no hi ha dubte, té un tramvia especial.

Losantos declara que es va limitar a "comentar" notícies d''El Mundo' sobre l'actuació policial en l'11-M

Losantos declara que es va limitar a "comentar" notícies d''El Mundo' sobre l'actuació policial en l'11-M
• El periodista de la COPE rebutja la transcripció de fragments de les seves intervencions i demana les gravacions íntegres
EFEMADRID
El periodista de la COPE Federico Jiménez Losantos ha dit avui, en relació amb la querella que el Sindicat Unificat de Policia (SUP) va interposar contra ell per injúries i calúmnies per les seves crítiques sobre l'actuació policial en l'11-M, que es "limitava" a comentar les informacions del diari El Mundo.Així ho ha manifestat Jiménez Losantos a la titular del Jutjat d'Instrucció número 36 de Madrid, María del Carmen Pérez, que aquest matí li ha pres declaració en qualitat d'imputat, han informat fonts jurídiques.El periodista, segons les mateixes fonts, ha recalcat que les seves intervencions radiofòniques sobre l'actuació de les forces de seguretat en la investigació dels atemptats de l'11-M eren per "comentar" les informacions publicades sobre el tema en l'esmentat diari, que és el que "ha portat la investigació". Els límits de la llibertat d'expressióEl SUP acusa el locutor de vulnerar el "legítim exercici de la llibertat d'expressió" a l'haver-se extralimitat en el seu exercici i ha aportat retalls de premsa i la transcripció de les intervencions radiofòniques, recollides de la web de la COPE, en què Jiménez Losantos suposadament acusava policies amb noms i cognoms.Aquestes transcripcions, segons les citades fonts, no han estat acceptades pel locutor i ha demanat que s'escoltin les gravacions íntegres de les seves intervencions i no fragments solts, que han de ser aportades per la COPE i per la qual cosa, previsiblement, s'haurà de repetir la presa de declaració.Segons la denúncia del SUP, Jiménez Losantos suposadament acusava policies concrets de col·locar la bomba de Vallecas, d'haver permès la massacre, d'haver falsificat proves, de tenir connexions amb ETA i de col·laborar en un cop d'Estat. El presentador, sorprès per la denúncia El periodista, que ha estat acompanyat per la seva advocada Cristina Peña, s'ha mostrat sorprès que cap dels suposadament esmentats l'hagi denunciat i en canvi sí que ho hagi fet el sindicat policial, segons les fonts esmentades. El mes de desembre passat, el SUP va presentar la seva querella a l'Audiència Nacional i després que la fiscalia es pronunciés a favor que aquest tribunal l'investigués, el jutge Santiago Pedraz, a qui havia correspost la querella, es va declarar no competent per investigar els fets i es va inhibir en favor dels Jutjats de Madrid.