Tuesday, March 06, 2007

Rajoy extrema el pols

Rajoy extrema el pols
carrer El líder del PP convoca per dissabte la manifestació contra les mesures humanitàries per a l'etarra De Juana PIQUÉ Els populars
catalans assumeixen l'extensió de la protesta el dia abans a totes les
capitals
El futur d'euskadi
Ferran Casas
El PP es refia del seu termòmetre i ha constatat que la indignació contra la concessió de mesures de tracte humanitari al pres d'ETA Iñaki de Juana Chaos no només és gran, sinó que pot acabar escombrant José Luis Rodríguez Zapatero. Això sí, sempre que el radicalisme del PP no acabi hipermobilitzant l'esquerra a les properes generals, com va passar precisament fa tres anys justos. Després de les reaccions més o menys espontànies que hi ha hagut des de dijous, quan es va concedir a De Juana el segon grau, al PP es va instal·lar la certesa que no només calia fer alguna cosa sinó liderar-la.
Divendres Mariano Rajoy va anunciar que convocaria els espanyols a manifestar-se i aquest cop el PP no se servirà de l'AVT o el Fòrum Èrmua: buscarà el desgast del govern en primera persona i s'arriscarà a assumir com a propis els excessos de radicalisme que, en càntics o símbols, es puguin registrar.
El líder del PP va convocar ahir els seus a manifestar-se al centre de Madrid el dia 10, dissabte, a les cinc de la tarda contra les cessions de Zapatero davant ETA i "el sotmetiment al seu xantatge". La manifestació serà el punt culminant d'una setmana de tensió. Rajoy no podrà escalfar l'ambient al Congrés perquè aquesta setmana no hi ha sessions, però el PP pressionarà en tots els fronts aquesta setmana. També ha convocat els ciutadans davant els ajuntaments de les capitals de província divendres al vespre amb l'objectiu d'arribar amb prou ambient a la manifestació de dissabte. Espanyols "de bé"
Ahir el líder popular va voler que la convocatòria anés més enllà dels militants o votants del PP i la va obrir "a tots els espanyols de bé". Rajoy va recordar que són molts els socialistes que no estan a favor d'atenuar la situació penitenciària de De Juana. Conclusió: la manifestació del PP no serà, segons el seu líder, "ni de dretes ni d'esquerres".
Rajoy va explicar que l'objecte de la manifestació, que tindrà com a lema Espanya, per la llibertat. No més cessions a ETA, no només és desautoritzar al carrer la decisió del govern, sinó també exigir que no es
permeti a Batasuna ser als comicis del maig o instar el PSOE a garantir que no pactarà amb ningú que qüestioni que Navarra és una realitat política diferenciada de la basca.
El PP català va acollir de forma acrítica la decisió de la cúpula estatal tot i que Josep Piqué és conscient, segons van admetre fonts de la formació, que el grau d'indignació "no és el mateix a Catalunya que a la resta de l'Estat". D'aquí que sorgeixi en alguns sectors el dubte raonable sobre fins a quin punt serà o no un èxit convocar els simpatitzants populars de Catalunya davant els ajuntaments de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona divendres. En tot cas, l'entorn de Piqué afirmava que el millor que pot passar és que el PP "vehiculi" la indignació ciutadana. Com era previsible, l'Associació de Víctimes del Terrorisme i l'extremista Fundació per a la Defensa de la Nació Espanyola ja s'han adherit als actes.