Monday, January 29, 2007

Islamofòbia a l'hivernacle

• Les contínues i silenciades agressions a immigrants marroquins als camps d'Almeria creen un clima d'alta tensió que fa témer un imminent esclat racista com el del febrer del 2000 a El Ejido

NACHO PARA

ALMERIA

No fa gaire, el col.legi públic Murgis d'El Ejido (Almeria) va decidir pintar totes les parets exteriors de l'edifici. Totes menys una, la del pati que alberga des de fa temps la pintada més recurrent a la zona: "Moros, fora". El que en una altra part es podria considerar una desafortunada anècdota, a la capital de l'agricultura intensiva suposa una trista confirmació: la islamofòbia cova en el més profund del teixit social, fins i tot en l'educatiu, per més que de cara a la galeria als polítics se'ls ompli la boca de tolerància i integració.Les contínues i silenciades agressions que tenen lloc contra immigrants marroquins contrasten amb els sempre amplificats delictes que se'ls atribueixen. El modus operandi no varia. Un marroquí va o torna de la feina pel laberint de camins que repunten els hivernacles, on s'ubiquen les seves infravivendes. Un o uns quants cotxes s'hi acosten amb un grup d'autòctons. A Mohammad Turabi li van clavar una pallissa i va perdre una cama. A Najib Xamu li van destrossar un braç. A Jilali Hried li van obrir el front. A Abdul-Rahman Ziani li van tallar una orella. A Belkacem al-Mahdi, un polze. A Mimun Karmani el van deixar cec. Entre l'any 2003 i el 2006 han estat denunciats i encara no resolts uns 50 casos similars, però són més els que callen: agredits i testimonis sense papers que temen l'expulsió i les represàlies.

Bales, insults i rialladesNo es tracta d'atacs vinculats a disputes ni venjances, sinó d'escaramusses ràpides i covardes acompanyades d'insults i riallades. I rara vegada són investigades. El dia 11 d'octubre del 2005 a la nit, els ocupants d'una furgoneta blanca C-15 es van dedicar al macabre joc de la caça del moro amb una escopeta d'aire comprimit. Larbi Xaibita estava assegut a la porta de casa, un mas en ruïnes a Santa María del Águila, epicentre del gran esclat racista del 2000 a El Ejido. Va rebre un impacte que li va deixar un balí dins del pulmó. Mitja hora després era Massad Essandi qui sentia el balí en una cuixa, quan feia el te a la porta de casa, al barri de San Agustín. N'hi va haver més, però només ells van gosar denunciar aquests fets.La complicitat institucional és més preocupant que els mateixos atacs racistes. Les denúncies contra la policia local d'El Ejido per maltractaments contra marroquins s'acumulen i un detallat informe enviat al Defensor del Poble Andalús en detalla el caràcter i reincidència: cops, insults i humiliacions. Des d'aleshores, el policia local que sembrava més el pànic, amb el sobrenom de Sharon, ha estat apartat del carrer, però no va ser sancionat. Sharon acostumava a ruixar amb esprai immobilitzador les seves víctimes i sovint destrossava els seus locals comercials."Sovint ens obliguen a abaixar- nos els pantalons", diu Aziz, un jove de Kenitra que viu en una barraca. "Els empresaris --afegeix-- saben que vivim aquí, al costat dels seus rics camps i en condicions infrahumanes, però els és igual. Només els preocupa el seu negoci. I la policia no ens dóna problemes per no tenir papers, sempre que no ens acostem al poble".Un marroquí de Nador que prefereix no identificar-se fa el seu propi diagnòstic: "La fractura racial és enorme. Cap espanyol es fia d'un marroquí, ni viceversa. La gent canvia de vorera. Durant el dia passegen els espanyols, però de nit només nosaltres. Per ells som terroristes. A les discoteques d'El Ejido és normal que si hi va una parella de noi marroquí i noia russa, deixin passar només la noia".

Vergonya institucionalLa vergonya institucional més gran va ser l'acord entre el PP i el PSOE a l'Ajuntament d'El Ejido per demanar l'indult de dos empresaris que el 2004 van pegar amb bats de beisbol a tres marroquins. Van ser condemnats a 15 anys de presó cada un pel Tribunal Suprem, que va destacar el seu "nul penediment" i les "contínues traves" per obtenir proves a la zona. El PSOE va rellevar tots els seus regidors d'El Ejido.La flama del racisme no només afecta l'ajuntament que dirigeix l'expopular Juan Enciso (avui al Partit d'Almeria), sinó que es fa fort a la capital. Les protestes per la imminent obertura de l'Oficina d'Estrangeria més gran, al carrer de Marruecos del barri de San Luis, han atret grups d'utradreta. El pamflet del Moviment Cristià Social, que veïns del barri van ajudar a repartir, resulta eloqüent: "Estem a favor de la immigració, començant per acollir amb més amor els sud-americans siguin del color que siguin, seguits pels europeus i els subsaharians negres, però no els musulmans que ens assassinen en nom d'Al.là". I segueix: "A la província
d'Almeria es reconeixen 100.000 del milió de musulmans que hi ha a Espanya, i hi ha por als pacífics barris almeriencs pel seu odi a mort pels cristians, a aquells paràsits fariseus que ens intimiden amb els seus ganivets assassins".

Encara que la plataforma veïnal contra l'Oficina d'Estrangeria, que està recolzada pel regidor del PP Francisco Amizián, denunciarà qui els titlla de racistes, la seva pàgina web (www.usuarios.lycos.es/mplazav) inclou notícies negatives sobre el col.lectiu marroquí que no tenen res a veure amb les seves queixes. "Ja baixareu quan us pixin els moros", cridava la setmana passada un dels manifestants a qui miraven des dels seus balcons. Que la guerra no és contra tots els estrangers, sinó només contra alguns, ho demostra la presència activa del propietari d'un restaurant xinès del barri.La mobilització, que va arribar a reunir un total de 7.000 persones, té el mateix caràcter xenòfob que les fortes protestes de l'any 2002 contra l'obertura del Consolat Marroquí al carrer del Soldado Español. La plataforma veïnal afirma que la millor ubicació és el port de la ciutat, opinió que vincula l'estrangeria amb els marroquins que van i vénen en els vaixells.

El subdelegat del Govern, Miguel Corpas, s'ha vist obligat a explicar a l'alcalde d'Almeria, Luis Rogelio Rodríguez-Comendador (PP) el tipus de gestions que es porten a terme en una Oficina d'Estrangeria: "Allà no realitzen tràmits els estrangers que passen pel port, sinó que els seus usuaris són empresaris i gestors, ciutadans de la Unió Europea i extracomunitaris que resideixen en qualsevol municipi, i no té per què derivar en molèsties per al barri, ja que el centre compta amb una àmplia sala d'espera, pàrquing propi i lavabos".Desídia institucionalPerò la desídia institucional amb la immigració no és només cosa del PP. El 28 de desembre passat, l'alcalde de Níjar (PSOE) va contestar així per escrit a la petició d'un sindicat per mantenir una reunió sobre les infravivendes a la zona: "No hi podem accedir, ja que la immigració no és competència municipal". Li comunica, això sí, que ja s'ha reunit "amb les organitzacions professionals agràries, comercialitzadores i productores", és a dir, que només es reuneix amb la patronal.

El 13 de febrer del 2005 va ser assassinat Azzuz Hosni a El Ejido. Després de ser insultat, un espanyol li va enfonsar un ganivet.En els últims tres anys, almenys cinc marroquins han aparegut ofegats estranyament a les insalubres basses de reg en què molts es veuen obligats a beure. Després del brot racista del 2000, cap marroquí ha assassinat un espanyol. Però diferents observadors veuen que hi ha un perill imminent.Els abusos policials, l'explotació laboral i les agressions racistes poden encendre el foc. Si algun marroquí fa justícia pel seu compte, el cas d'Alcorcón serà un joc de nens.

Microsoft se suma als sistemes operatius basats en gràfics

• Alguns fabricants es resisteixen a incloure-hi la versió catalana, que s'endarrereix al març

EFE / LAURENT GILLIERON
CARME JANÉBARCELONA
La nova versió del sistema operatiu més estès del món, el Windows de Microsoft, ha fet dels gràfics la seva peça més innovadora. Windows Vista --que apareixerà demà a les botigues de tot el món-- s'apunta a una tendència que havien adoptat Apple en el seu Mac OS X i alguns sistemes basats en Linux, i que consisteix a fer aparèixer les pantalles i les icones en tres dimensions en lloc de dues.Aquesta característica --que és la més espectacular del nou sistema operatiu-- donarà més protagonisme a les targetes gràfiques a l'hora de triar un ordinador (sobretot en el cas d'aparells portàtils), però no figurarà en la versió més senzilla del programa, la bàsica destinada a usuaris domèstics, que és la que Microsoft espera vendre més, i també la que té menys funcions.

IMPORTÀNCIA DEL NAVEGADOR

El nou Vista no només incorpora noves funcions de recerca al disc dur i a internet --un mercat en què perd quota respecte a Google--, sinó que ha fet del navegador, en paraules de Bill Gates, "l'element clau del sistema". També augmenta les prestacions de seguretat i dóna accés al primer programa antivirus on line desenvolupat per Microsoft. Això, i les amenaces efectuades per la Unió Europea de presentar una possible nova demanda, han fet que la companyia finalment hagi afegit enllaços a versions d'avaluació d'alguns dels seus competidors, com CA, F-Secure o Trend Micro, tot i que deixa fora els líders del sector, Symantec i McAfee."Vam tenir converses molt constructives amb la Comissió Europea la tardor passada. Ens van suggerir canvis i els vam fer. Em penso que no estem incomplint cap llei", va explicar el vicepresident d'assumptes legals de Microsoft, Brad Smith, dimecres passat a Barcelona. "Però els nostres jutges són els nostres clients i ells diuen que ho estem fent bé", va proclamar.La intenció de la companyia també és que els seus usuaris no incompleixin res i per a això ha reforçat les mesures antipirateria. "La tecnologia s'ha fet més intel.ligent i s'haurà de tenir una còpia legal per a una experiència més rica, perquè alguns serveis no funcionaran si no estan validats", assenyala Fernando Calvo, director de producte de Windows a Microsoft Ibérica.El reproductor, Media Player 11, també es pot connectar a pàgines web per validar les còpies que llegeix. "No hi podem posar res que limiti programes per compartir arxius (P2P) com Emule o Elephant, però podem estimular un negoci sa perquè els continguts puguin fluir d'una manera segura", afirma Calvo. En canvi, utilitza un sistema de P2P per compartir documents i cites entre usuaris d'una xarxa local o per internet.

Un altre punt innovador de Vista és la integració amb diferents serveis on line, com l'antivirus OneCare, el correu electrònic, la missatgeria o bé l'eina per a blocs i Spaces, molts dels quals són també accessibles des de Windows XP. També s'integra el Windows Media Center, el programa per a la gestió de televisió, pel.lícules i música des del PC, en la versió Home Premium, la més cara per als equips domèstics, i en Ultimate, que concentra la de casa i la professional per a empreses.

També millora bastant el reconeixement de veu --tot i que requereix entrenar la màquina--, i el control parental i de fitxers, cosa que permet controlar qui té accés a quins continguts.REEMPLAÇAMENT ALTMicrosoft assegura que més del 90% d'ordinadors que es venguin a partir d'ara ja portaran instal.lat el seu sistema operatiu, és a dir, uns 4,6 milions de màquines només en el cas d'Espanya, de les quals la meitat són equips domèstics. En això hi inclouen els PC venuts l'últim Nadal, que es poden actualitzar on line a un preu reduït. I sosté que la meitat dels equips instal.lats --almenys els comprats l'últim any-- s'actualitzaran en dos anys.

Alguns fabricants d'ordinadors es resisteixen a incorporar de sèrie la versió que permet instal.lar el català des de l'arrencada a les seves màquines, adduint problemes logístics, segons Carles Grau, director de Microsoft a Catalunya. Tot i la intenció inicial que estigués a punt per al llançament, la traducció catalana, finalment, arribarà al març, mentre que la basca i la gallega s'endarrereixen fins al juny.