• La burgesia local va concebre un canal navegable fins a Salou al segle XIX
Reus disposa des d'ahir de la plaça del Canal, un espai públic que recorda l'intent de convertir Salou en el port de la ciutat. El faraònic projecte consistia a obrir una canalització navegable d'uns 12 quilòmetres, cosa que hauria permès a la pròspera burgesia comercial del Baix Camp --dedicada a l'exportació a diversos països europeus d'aiguardent, vi, fruita seca i productes de seda-- configurar una alternativa al port deTarragona. En un moment en què ha ressorgit amb força la reivindicació de la cocapitalitat per part de Reus, sempre reticent a acceptar el domini oficial i imposat de Tarragona, la plaça del Canal es converteix en un símbol d'una urbs que, al voltant del 1820, era la segona ciutat de Catalunya amb 25.000 habitants, només superada pels 125.000 de Barcelona. Tarragona llavors estava molt més endarrerida, dominada per les castes militars, eclesiàstiques i funcionarials.
POTENCIAL CÍVIC
L'alcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez (PSC), no va desaprofitar ahir l'oportunitat de fer pedagogia. "La plaça del Canal recorda l'esforç cívic per progressar i, després de 200 anys, Reus segueix liderant econòmicament el territori i mira al futur amb confiança", va assenyalar. També va lamentar que, tant llavors com ara, no es reconegui el pes institucional i polític de la ciutat.Els historiadors Ezequiel Gort i Salvador Palomar han bussejat profundament en aquesta època d'esplendor reusenca. Gort sosté que l'intent de connectar Reus amb el mar directament es va basar, sobretot, en la necessitat d'abaratir els costos del transport de mercaderies. "Era més simple i barat carregar una barcassa que moure desenes de carros fins al litoral, ja fos el destí Reus o Tarragona", afirma.Al segle XVIII, diverses delegacions de reusencs van intentar convèncer la Cort espanyola de la utilitat d'una infraestructura d'aquest tipus i, el 1785, van aconseguir el suport de la reialesa. Tarragona va reaccionar i va obtenir la potestat de cobrar tributs al port de Salou. El 1790, Reus va rebre un autèntic gerro d'aigua freda amb la negativa del comte de Floridablanca de concedir la corresponent autorització per executar l'obra. No obstant, el 1804 va obtenir el permís, amb la condició que els diners necessaris fossin aportats per la societat reusenca. La primera pedra es va col.locar el 26 de novembre del 1805 i els treballs de construcció van començar un any després.Poc després, discrepàncies entre els promotors ho van complicar tot. El fet que els comerciants haguessin de pagar impostos per millorar el port de Tarragona i, alhora, sufragar el canal va generar greus diferències. No obstant, el cop letal va ser la invasió de la Península per part dels exèrcits de Napoleó Bonaparte. La guerra de la independència va arruïnar els plans dels reusencs i el canal es va convertir en un somni.
Reus inaugura una plaza que reivindica su sueño marítimo
• La burguesía local concibió un canal navegable hasta Salou al siglo XIX
POTENCIAL CÍVICOReus dispone desde ayer de la plaza del Canal, un espacio público que recuerda el intento de convertir Salou en el puerto de la ciudad. El faraónico proyecto consistía en abrir una canalización navegable de unos 12 kilómetros, cosa que habría permitido a la próspera burguesía comercial del Bajo Campo --dedicada a la exportación a varios países europeos de aguardiente, vino, fruta seca y productos de seda-- configurar una alternativa al puerto deTarragona. En un momento en que ha resurgido con fuerza la reivindicación de la cocapitalidad por parte de Reus, siempre reticente a aceptar el dominio oficial e impuesto de Tarragona, la plaza del Canal se convierte en un símbolo de una urbe que, alrededor del 1820, era la segunda ciudad de Cataluña con 25.000 habitantes, solo superada por los 125.000 de Barcelona. Tarragona entonces estaba mucho más atrasada, dominada por las castas militares, eclesiásticas y funcionariales.
El alcalde de Reos, Lluis Miquel Pérez (PSC), no desaprovechó ayer la oportunidad de hacer pedagogía. "La plaza del Canal recuerda el esfuerzo cívico por progresar y, tras 200 años, Reus sigue liderando económicamente el territorio y mira al futuro con confianza", señaló. También lamentó que, tanto entonces como, no se reconocí el peso institucional y político de la ciudad. Los historiadores Ezequiel Gort y Salvador Palomar han buceado profundamente en esta época de esplendor reusense. Gort sostiene que el intento de conectar Reus con el mar directamente se basó, sobretodo, en la necesidad de abaratar los costes del transporte de mercancías. "Era más simple y chama cargar una barcaza que mover decenas de carros hasta el litoral, ya fuera el destino Reus o Tarragona", afirma.Al siglo XVIII, varias delegaciones de reusenses intentaran convencer la Corte española de la utilidad de una infraestructura de este tipo y, el 1785, consiguieran el apoyo de la realeza. Tarragona reaccionó y obtuvo la potestad de cobrar tributos al puerto de Salou. El 1790, Reus rebién un auténtico jarrón de agua fría con la negativa del conde de Floridablanca de conceder la correspondiente autorización por ejecutar la obra. No obstante, el 1804 obtuvo el permiso, con la condición que el dinero necesario fuese aportado por la sociedad reusense. La primera piedra se colocó el 26 de noviembre del 1805 y los trabajos de construcción empezaron un año después. Poco después, discrepancias entre los promotores lo complicaron todo. El hecho de que los comerciantes tuviesen que pagar impuestos por mejorar el puerto de Tarragona y, al mismo tiempo, sufragar el canal generó graves diferencias. No obstante, el golpe letal fue la invasión de la Península por parte de los ejércitos de Napoleón Bonaparte. La guerra de la independencia arruinó los planes de los reusenses y el canal se convirtió en un sueño.
No comments:
Post a Comment