La por com a argument
JOSEP-MARIA Terricabras
És un fet que els humans tenim pors, sovint moltes pors, pors diverses. La por, però, no és una sensació natural --com ara el fred o el dolor--, sinó que és un sentiment construït, provocat pel que se'ns ha ensenyat. D'això, Freud ja en sabia un niu, i nosaltres, ara, en sabem més que ell. Per això resulta tan revelador mirar de descobrir qui es dedica a construir, mantenir i fomentar la por, i qui es dedica a denunciar-la i a combatre-la. Perquè tots hem après a tenir certes pors. Només falta que algú s'aprofiti de la nostra debilitat poruga i l'exploti.Lamentablement, molta acció política actual es basa en la por. Els governants, sobretot els més mediocres, troben en la por del ciutadà un recurs excel.lent per a les seves polítiques i per al seu control. Quan convé, aquest recurs és utilitzat tant per l'esquerra com per la dreta. De vegades, per exemple, l'esquerra, incapaç de construir propostes i alternatives, es refugia en l'argument de la por i ens amenaça amb el fantasma de la dreta. Això ho sentim almenys cada quatre anys.També és cert, però, que la dreta sol utilitzar la por de manera més seguida, en temps d'eleccions i quan no n'hi ha. De fet, hi creu més, en coneix molt més bé els efectes. Per això la dreta es manté i ens manté amb l'amenaça de crisis econòmiques i de calamitats socials, o amb el descrèdit de les institucions públiques, que acaben fent més por que goig. En aquesta campanya electoral, la dreta vol tornar a fer por amb l'espantall de la immigració. Tots sabem que hi ha concentracions humanes que, en certes condicions, poden esdevenir la base de conflictes. Als polítics els correspon crear les condicions neces- sàries per evitar el conflicte i garantir una vida digna per a tots. En lloc d'això, n'hi ha que subratllen el possible problema i l'engrandeixen. Els que ho fan no solament delaten la seva incapacitat per a l'acció pública democràtica, sinó també la seva mala fe. A mi, francament, no és la immigració el que em fa por. Actualment els que em fan por de debò són els que em volen fer por amb la immigració.
El miedo como argumento
JOSEP-MARIA Terricabras
Es un hecho que los humanos tenemos miedos, a menudo muchos miedos, miedos diversos. Pero el miedo no es una sensación natural --como el frío o el dolor--, sino un sentimiento construido, provocado por lo que se nos ha enseñado. De esto Freud ya sabía un montón, y nosotros, ahora, sabemos más que él. Por ello es tan revelador intentar descubrir quién se dedica a construir, mantener y fomentar el miedo, y quién se dedica a denunciarlo y combatirlo. Porque todos hemos aprendido a tener ciertos miedos. Solo falta que alguien se aproveche de nuestra debilidad miedica y la explote.Por desgracia, mucha acción política actual se basa en el miedo. Los gobernantes, sobre todo los más mediocres, hallan en el miedo del ciudadano un recurso excelente para sus políticas y su control. Cuando conviene, es utilizado tanto por la izquierda como por la derecha. A veces, por ejemplo, la izquierda, incapaz de construir propuestas y alternativas, se refugia en el argumento del miedo y amenaza con el fantasma de la derecha. Al menos cada cuatro años.Aunque también es cierto que la derecha suele usar el miedo de forma más seguida, en tiempo de elecciones y cuando no las hay. En realidad, cree más en él, conoce mucho mejor sus efectos. Por ello la derecha se mantiene y nos mantiene con la amenaza de crisis eco- nómicas y calamidades sociales, o con el descrédito de las instituciones públicas, que acaban dando más miedo que gozo.En esta campaña electoral, la derecha quiere volver a dar
miedo con el espantajo de la inmigración. Todos sabemos que hay concentraciones humanas que, en ciertas condiciones, pueden convertirse en la base de conflictos. A los políticos les corresponde crear las condiciones necesarias para evitarlo y garantizar una vida digna para todos. En lugar de esto, los hay que subrayan el posible problema y lo agrandan. Los que lo hacen no solo delatan incapacidad para la acción pública democrática, sino también mala fe. A mí, francamente, no es la inmigración lo que me da miedo. Los que me dan miedo de verdad son los que quieren darme miedo con la inmigración.
No comments:
Post a Comment